REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Vengrijos vyskupas ragina kunigus neteikti palaiminimų homoseksualioms „poroms“

„Vadovaudamasis Vengrijos katalikų vyskupų konferencijos sprendimu, raginu Šombatelio vyskupijos ganytojus neteikti palaiminimų tos pačios lyties poroms“, – savo dekrete rašė vyskupas iš Vengrijos Jánosas Székely (Janošas Šekelis).

„Kai tos pačios lyties pora prašo palaiminimo, būtent prašydami kartu, jie išreiškia troškimą Dievo palaimos ir nori gauti Bažnyčios moralinį pritarimą jų santykiams, gyvenimo sprendimui. Mes iškraipytume Kristaus evangeliją ir nepaisytume savo pastoracinės pareigos, jei norėtume palaiminti tokią „porą“, – rašė Székely gruodžio 28 d.

Visas Székely pareiškimo tekstas:

“Brangūs Broliai Kunigai,

Brangūs Tikintieji,

Kaip jūsų vyskupijos vyskupas, kreipiuosi į jus dėl dokumento pavadinimu „Fiducia supplicans“, išleisto 2023 m. gruodžio 18 d., apie pastoracinį pranešimą dėl palaiminimų.

Dokumente pabrėžiama, kad „santuoka yra išskirtinė, galutinė ir neišardoma vyro ir moters sąjunga, natūraliai atvira gimdymui… Seksualiniai santykiai įgyja savo natūralią, tinkamą ir visiškai žmogišką prasmę tik šiame kontekste“. (4 punktas) „Bažnyčia visada laikė morališkai teisingais tik seksualinius santykius santuokoje“. (11 punktas) Dokumente taip pat pabrėžiama, kad neturime moraliai pateisinti to, kas neatitinka Dievo valios. (9 ir 11 punktai).

„Kai tos pačios lyties pora prašo palaiminimo, būtent prašydami kartu, jie išreiškia troškimą Dievo palaimos ir nori gauti Bažnyčios moralinį pritarimą jų santykiams, gyvenimo sprendimui. Mes iškraipytume Kristaus evangeliją ir nepaisytume savo pastoracinės pareigos, jei norėtume palaiminti tokią „porą“.

Kristaus evangelija kalba ne tik apie begalinį Dievo gailestingumą, bet ir kviečia mus visus atsiversti. Jei praleisime šią paskutinę dalį, tai taps klaidinga evangelija. Jėzus kviečia įeiti pro siaurus vartus, nes kelias, vedantis į pražūtį, yra platus (Lk 13, 24). Jis kviečia mus degti savo žibintus ir apsirengti vestuvių puotai, kad paskutinę dieną neliktume lauke (Mt 22, 11; 25, 1–13). Jėzus santuoką gina ypatingai stipriai ir su pavydžia meile: „Nuo pat sukūrimo pradžios Dievas juos sukūrė vyrą ir moterį. Dėl šios priežasties vyras paliks tėvą ir motiną ir susijungs su žmona, ir jiedu taps vienu kūnu. Taigi jie jau ne du, o vienas kūnas. Todėl ką Dievas sujungė, niekas teneišskiria… Kas išsiskiria su žmona ir veda kitą, svetimauja prieš ją. Ir jei ji pati išsiskiria su vyru ir išteka už kito, ji svetimauja“. (Mk 10, 8-11) „Kas geidulingai žiūri į moterį, jau svetimauja su ja savo širdyje. Jei jūsų dešinė akis priverčia jus suklupti, ištraukite ją ir išmeskite. Geriau netekti vienos kūno dalies, nei visas kūnas būtų įmestas į pragarą. (Mt 5, 28-29) Biblija ir šventoji Bažnyčios tradicija mano, kad seksualiniai santykiai tarp tos pačios lyties asmenų yra moraliai neteisingi (Pr 19; Rom 1, 26-27; 1 Kor 6, 9-10; 1 Tim 1, 10). CCC 2357). Kristaus įstatymas yra reiklus, Dievo gailestingumas nėra pigus ir Jo meilė nėra drungna.

Todėl, vadovaudamasis Vengrijos katalikų vyskupų konferencijos sprendimu, raginu Šombatelio vyskupijos ganytojus neteiktii palaiminimų tos pačios lyties poroms. Su didele meile ir pagarba priimame savo brolius ir seseris, kurie jaučia potraukį tai pačiai lyčiai, tačiau nepritariame jų neteisingiems gyvenimo sprendimams. Vietoj to turėtume padėti jiems eiti gyvenimo keliu pagal Kristaus Evangeliją. Tai darydami mes būsime jų tikri, autentiški ganytojai ir broliai.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

18 KOMENTARAI

REKOMENDUOJAME

Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte