REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Sinodiškumas turi tarnauti Bažnyčios evangelizacijos misijai – arkivyskupas G. Grušas

Spalio 18 dieną vykstant Sinodui Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas aukojo šv. Mišias Šv. Petro bazilikoje prie šv. Petro sosto altoriaus. Drauge meldėsi Sinodo dalyviai, rašo Vilniaus arkivyskupija.

Sinodas turi būti ne savitikslis, o tarnauti Katalikų Bažnyčios evangelizacinei misijai, trečiadienį pabrėžė arkivyskupas Gintaras Grušas Sinodo delegatams.

Vilniaus arkivyskupas kreipėsi į Sinodo asamblėjos narius homilijoje Šv. Luko šventės proga, Sinodui pradedant diskusijas apie „valdymą ir valdžią” Bažnyčioje.

Trečiadienį G. Grušas homilijoje sakė: „Toliau kalbėdami apie tai, kokių procesų, struktūrų ir institucijų reikia misionieriškoje sinodinėje Bažnyčioje, turime įsitikinti, kad tai iš tiesų padeda vykdyti misiją – nešti Gerąją Naujieną tiems, kuriems reikia išgelbėjimo. Sinodiškumas (įskaitant struktūras ir susirinkimus) turi tarnauti Bažnyčios evangelizacijos misijai ir netapti savitikslis, panašiai kaip ir Dievo žodis, kurį šventasis Lukas padėjo perduoti mums, buvo suteiktas kaip mūsų išganymo priemonė.”

„Dievo apvaizdos dėka per Sinodą švenčiame Šventojo Luko šventę. Jo gyvenimas ir darbai rodo mums sinodinį mentalitetą. Jis parodo, ką turime atsiminti šio darbo metu”, – kalbėjo dvasininkas.

Dievo apvaizdos dėka per Sinodą švenčiame Šventojo Luko šventę. Jo gyvenimas ir darbai rodo mums sinodinį mentalitetą. Jis parodo, ką turime atsiminti šio darbo metu.

Šv. Petro bazilikoje sakytoje homilijoje G. Grušas ragino Sinodo delegatus atkartoti šventojo Luko ištikimybę ir tvirtumą.

„Mes taip pat esame pašaukti išlikti ištikimi savo įsipareigojimui Bažnyčios gyvenime keliauti drauge ir įveikti kelionės sunkumus, net kai nėra aišku, kur Dievas mus veda artimiausiu metu”, – pridūrė jis.

„Šventasis Lukai, melski už mus tęsiant sinodo kelionę”, – prašė G. Grušas.

Per ateinančias tris dienas Sinodas aptars klausimus, iškeltus Instrumentum laboris, arba Sinodo darbo dokumento, B3 skyriuje, pavyzdžiui: „Kaip atnaujinti valdžios tarnystę ir atsakomybės vykdymą misionieriškoje sinodiškoje Bažnyčioje?”

G. Grušas gimė Vašingtone, šaltojo karo metais į JAV atvykusių lietuvių tėvų šeimoje. Baigęs matematikos studijas Kalifornijos universitete, jis dirbo IBM, paskui studijavo kunigystę Steubenvilio Pranciškonų universitete ir Popiežiškajame Šventojo Tomo Akviniečio universitete (Angelicum), anglų kalba pasakoja CNA.

Vėliau grįžo į Lietuvą, kur 1994 m. buvo įšventintas ir inkardinuotas Vilniaus arkivyskupijoje. Benediktas XVI 2010 m. paskyrė jį Lietuvos kariuomenės vyskupu ordinaru, o popiežius Pranciškus 2013 m. – Vilniaus arkivyskupu. G. Grušas 2021 m. buvo išrinktas Europos Vyskupų Konferencijų Tarybos (CCEE) pirmininku.

Homilijos pabaigoje Grušas paprašė melstis už taiką Izraelyje, Palestinoje, Ukrainoje ir kitose taikos stokojančiose pasaulio vietose.

„Arkivyskupas Gintaras Grušas ragina visus melstis už taiką Šventojoje Žemėje. Šv. Mišių visuotinėje maldoje, Švč. Sakramento adoracijoje, kalbant Rožinį ir kituose maldos susibūrimuose įtraukime intenciją už taiką ir teisingumą Šventojoje Žemėje. Neapleiskime maldos ir už taiką Ukrainoje”, – rašoma Vilniaus arkivyskupijos puslapyje spalio 18 d.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

4 KOMENTARAI

REKOMENDUOJAME

Nijolės Sadūnaitės knyga
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte