REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Mongolijos vyskupas taps jauniausiu kardinolu pasaulyje

ŠaltinisCNA

Beveik 20 metų Mongolijoje misionieriumi tarnavęs italas netrukus taps jauniausiu pasaulyje kardinolu.

47 metų vyskupas Giorgio Marengo (Džordžio Marengo), Marijos, Nuliūdusiųjų Paguodos, misionierių kongregacijos narys, yra tokio pat amžiaus, kokio buvo Karolis Wojtyła (Jonas Paulius II), kai Paulius VI paskelbė, kad atrinko jį į Kardinolų kolegiją.

G. Marengo kartu su kitais 20 prelatu taps kardinolu per konsistoriją rugpjūčio 27 d., praėjus vos dvejiems metams po vyskupo konsekracijos.

„Man tai didžiulė staigmena”, – sakė G. Marengo „Vatican News” kitą dieną po popiežiaus pranešimo. – Gyventi šiuo naujuoju pašaukimu man reikš toliau eiti mažumo, nuolankumo ir dialogo keliu”, – sakė jis.

Kilęs iš Šiaurės Italijos Pjemonto regiono, Marengo pastaruosius 19 metų praleido tarnaudamas „Consolata” misionieriumi kunigu Mongolijoje.

Popiežius Pranciškus 2020 m. jį paskyrė Ulan Batoro, Mongolijos apaštalinės prefektūros, prefektu. Po susitikimo su pontifiku G. Marengo sakė, kad popiežius Pranciškus „labai domisi Bažnyčia Mongolijoje ir apskritai mongolų tauta”.

„Žinome, kaip popiežiui rūpi visa Bažnyčia, net ir tos teritorijos, kuriose nėra daug žmonių, iš tiesų, būtent ten, kur Bažnyčia yra labiau mažuma”, – sakė jis.

Mongolijoje gyvena apie 1300 katalikų. Šalis turi daugiau kaip 3 mln. gyventojų. Ulan Batoro apaštalinė prefektūra aptarnauja visą šalį.

Tarnaudamas „Consolata” misionieriumi Mongolijoje, G. Marengo sukūrė naują katechezės programą. 2014 m. jis sakė, kad šia programa siekiama formuoti suaugusiuosius kaip būsimus katechetus, teikiant teologijos, Bažnyčios ir jos misijos pamokas.

„Manau, kad būti vyskupu Mongolijoje labai panašu į ankstyvosios Bažnyčios vyskupo tarnystę”, – sakė G. Marengo.

„Bažnyčia čia yra mažuma, tačiau egzistuoja tokia grupė Mongolijos tikinčiųjų, kurie su didele drąsa ir kartu atsakomybės jausmu pasirinko sekti Viešpačiu ir tapti Katalikų Bažnyčios dalimi.”

Pirmoji šiuolaikinė misija Mongolijoje buvo surengta 1922 m. ir patikėta Marijos, Nuliūdusiųjų Paguodos, misionierių kongregacijai. Tačiau valdant komunistinei vyriausybei, netrukus religinė raiška buvo pradėta slopinti iki pat 1992 m.

2002 m. Ulan Batoro misija buvo pakelta į dabartinę apaštalinę prefektūrą. Misijos vyresnysis t. Wenceslao Padilla, Marijos, Nuliūdusiųjų Paguodos, misionierių kongregacijos kunigas, buvo paskirtas prefektu, o kitais metais konsekruotas vyskupu. Jis mirė 2018 m. rugsėjį. Pirmasis vietinis Mongolijos kunigas buvo įšventintas 2016 m.

G. Marengo 2020 m. „Vatican News” sakė, kad dėl mažos Mongolijos katalikų bendruomenės ypač svarbu atkreipti dėmesį į tarpreliginį dialogą ir mongolų tautos kultūrines tradicijas.

„Tai reiškia, kad reikia skirti laiko kalbos pažinimui ir studijoms, tobulinti toms priemonėms, kurios leidžia užmegzti tikrą dialogą su žmonėmis, suprasti jų atskaitos taškus, istoriją, kultūrines ir religines šaknis”, – sakė jis.

G. Marengo užaugo Turine, Italijoje, studijavo teologiją Popiežiškajame Grigaliaus universitete Romoje, vėliau įgijo teologijos licenziato ir daktaro laipsnius Popiežiškajame Urbanianos universitete.

Iki rugpjūčio mėn. vyksiančios konsistorijos dabar jauniausias Kardinolų kolegijos narys yra 55 metų Bangui kardinolas Dieudonné Nzapalainga.

G. Marengo birželio 7 d. sukaks 48 metai.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

1 KOMENTARAS

REKOMENDUOJAME

Nijolės Sadūnaitės knyga
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte