REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Mianmaro kariuomenė suėmė du katalikų kunigus

ŠaltinisFIDES

Mianmaro kariuomenė suėmė du katalikų kunigus, kurie vyko padėti šalies viduje perkeltiems asmenims į Šanų valstiją šalies rytuose, tebėra sulaikyti ir nenurodė suėmimo priežasčių.

Pehonos vyskupijos kunigas t. Johnas Paulas Lvelas ir Taundžio arkivyskupijos kunigas t. Johnas Bosco, kartu su dviem vairuotojais ir studentu važiavę padėti pabėgėliams, vasario 21 d. buvo sustabdyti kontrolės punkte ir suimti kareivių.

Abu kunigai yra Mianmaro Šv. Teresės Mažojo kelio misionierių instituto nariai. Dvasininkai vežė humanitarinę pagalbą perkeltiesiems asmenims į kaimą Pehono vyskupijoje. Tuomet jie ketino labiausiai skurstančius ir vargstančius pabėgėlius, ypač moteris, pagyvenusius žmones ir vaikus, palydėti į provinciją, kur kol kas nevyksta rimti susirėmimai ir gyvenimas yra palyginti saugus.

Šaltinių teigimu, vietos Pehono dvasininkai jau seniai patiria nuolatinius grasinimus ir smurtą. Pavyzdžiui, Mobai savivaldybėje kareiviai įsilaužė į katalikų kunigo namus ir atėmė iš jo bažnyčios pinigus, skirtus Mišių stipendijoms ir pagalbai pabėgėliams.

Tūkstančiai žmonių, tarp jų daug krikščionių, buvo priversti palikti namus dėl Mianmare vykstančių kovų ir smurto. Daugelis Pehonos vyskupijos katalikų paliko savo namus ir ieško prieglobsčio Taundžios arkivyskupijos bažnyčiose ir miestuose.

Pilietinio karo Mianmare kovos tęsiasi jau kelerius metus ir per tą laiką daugiau kaip 15 katalikų kaimų Pehono arkivyskupijoje patyrė mirtinus smūgius ir buvo visiškai nuniokoti. „Fides” šaltinių duomenimis, per susirėmimus su kariuomene žuvo mažiausiai 70 jaunų katalikų.

Tūkstančiai katalikų tikinčiųjų paliko savo namus Pehono vyskupijoje ir rado prieglobstį Taundžios arkivyskupijos bažnyčiose. 2021 m. buvo suimti mažiausiai devyni katalikų kunigai iš įvairių vyskupijų, įtariami slapta rėmę sukilėlių pajėgas.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Nijolės Sadūnaitės knyga
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte