REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Estijos parlamentas pripažino Rusijos stačiatikių bažnyčią karinės agresijos Ukrainoje rėmėja

ŠaltinisERR

Estijos parlamentas (Riigikogu) priėmė pareiškimą “Dėl Maskvos patriarchato paskelbimo organizacija, remiančia Rusijos Federacijos karinę agresiją”.

Už pareiškimą balsavo 75 parlamentarai, 8 buvo prieš. Dokumento svarstymą balandžio mėn. inicijavo Estijos vidaus reikalų ministras Lauri Läänemetsas, kad Vidaus reikalų ministerija galėtų uždrausti Rusijos stačiatikių bažnyčios veiklą šalyje ir nutraukti ryšius su Maskvos patriarchato Estijos stačiatikių bažnyčia.

“Maskvos ir visos Rusios patriarchas Kirilas atvirai remia teroristinio Rusijos Federacijos režimo agresiją nuo pat Rusijos Federacijos 2022 m. pradėto plataus masto karo prieš Ukrainą pradžios. Kaip karo propagandos priemonę Maskvos patriarchato vadovybė ir patriarchas Kirilas naudoja “Rusų pasaulio” ideologiją, kurios pagalba naikinamos paskutinės demokratijos apraiškos Rusijoje, militarizuojama Rusijos visuomenė ir pateisinama agresija, siekiant išplėsti Rusijos Federaciją į visas istoriškai Rusijos įtakoje buvusias teritorijas, įskaitant Ukrainą”, – rašoma parlamentarų pareiškime.

Riigikogu pažymi, kad 2024 m. kovą Rusijos stačiatikių bažnyčia priėmė programinį dokumentą “Rusijos pasaulio dabartis ir ateitis”, kuriame Rusijos agresija vadinama šventuoju karu tiek prieš Ukrainą, tiek prieš visą Vakarų pasaulį, o Rusijos įtakos sfera įvardijama erdvė už buvusios Rusijos imperijos ribų. “Maskvos patriarchato raginimai slepia grėsmę Estijos saugumui ir egzistencijai, įskaitant tiesioginę grėsmę Estijos viešajai ir konstitucinei tvarkai”, – pabrėžia parlamento nariai.

Riigikogu priduria, kad pareiškime kalbama tik apie Maskvos patriarchatą kaip instituciją ir valdymo organą, o ne apie žmones, kurie laikosi stačiatikybės tradicijų.

Riigikogu priduria, kad pareiškime kalbama tik apie Maskvos patriarchatą kaip instituciją ir valdymo organą, o ne apie žmones, kurie laikosi stačiatikybės tradicijų.

Stačiatikių asociacijos ir parapijos taip pat turi savarankiškai įvertinti priešiškos įtakos veiklos keliamą grėsmę viešajai tvarkai ir savo nariams bei imtis reikiamų veiksmų, kad nutrauktų ryšius su Maskvos patriarchatu. Estijos Respublikoje turi būti išsaugota konstitucinė teisė į religijos laisvę, atsižvelgiant į visų čia gyvenančių žmonių teises ir laisves.

2024 m. vasario mėn. Talino arkivyskupas metropolitas Jevgenijus, vadovavęs Maskvos patriarchato stačiatikių bažnyčiai Estijoje, paliko šią šalį. Vidaus reikalų ministerijos vadovas pareikalavo, kad jis viešai pasmerktų karą Ukrainoje, nors tai padarė Rusijos invazijos pradžioje, ir nesutiko su patriarcho Kirilo pamokslu, raginančiu suteikti atleidimą kariams. Sausį Estijos vidaus reikalų ministerija pareiškė, kad metropolitas kelia grėsmę valstybės saugumui, ir atsisakė pratęsti jo leidimą gyventi šalyje.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte