REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Socialinio tinklo „X“ savininkas E. Muskas atsisakė pašalinti vaizdo įrašą su išpuoliu prieš vyskupą Sidnėjuje

ŠaltinisLAIKMETIS

Australijos teismas nurodė socialiniam tinklui „X“ pašalinti vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas išpuolis prieš asirų vyskupą Sidnėjuje, tačiau bendrovės savininkas Elonas Muskas (Ilonas Maskas) atsisako tai padaryti, pranešė naujienų agentūra “Reuters”.

Balandžio 15 d. jaunas musulmonas peiliu užpuolė Kristaus Gerojo Ganytojo bažnyčios vyskupą Veiklio priemiestyje. Užpuolimo vaizdo įrašas buvo transliuojamas internete, o tai išprovokavo riaušes. Parapijiečiai reikalavo, kad nusikaltėlis būtų jiems išduotas.

Australijos e. saugumo komisaras pareikalavo pašalinti vaizdo įrašą iš visų socialinių tinklų. X pakluso įsakymui, tačiau šis sprendimas galiojo tik Australijos vartotojams.

Australijos valdžios institucijos manė, kad tai leis vietiniams gyventojams apeiti apribojimus, ir kreipėsi į teismą. Teismas nurodė „X“ skirti pusės milijono dolerių baudą per dieną, jei vaizdo įrašas nebus pašalintas.

Tačiau Muskas baiminasi, kad precedentas su Australija atvers kelią turinio cenzūrai kitose šalyse, ir mano, kad vaizdo įrašo uždraudimas pažeidžia žodžio laisvę. Jis sakė, kad „X“ pašalins įrašus, kuriuose giriamas teroristinis išpuolis, tačiau pats vaizdo įrašas turėtų likti prieinamas.

Savo ruožtu Australijos ministras pirmininkas Anthony’s Albanese’as (Entonis Albanezė) pavadino Muską „arogantišku milijardieriumi, kuris mano, kad yra aukščiau įstatymo“. Valdžios institucijos įsitikinusios, kad vaizdo įrašo rodymas gali išprovokuoti naujus išpuolius, ir nesutinka, kad draudimas rodyti vaizdo įrašą pažeidžia žodžio laisvę.

Vis dėlto minėta filmuota medžiaga užblokuota tik iš dalies. Tiesą sakant, jų nepašalino net Australijos naudotojai. Pavyzdžiui, vaizdo įrašą vis dar galima rasti Australijos žydų asociacijos (AJA) paskyroje. Ten teigiama, kad publikacija yra svarbi bendruomenės saugumui.

„Politikai nepakankamai rimtai žiūri į ekstremizmo riziką. Tuo tarpu viena iš tikslaus parodymo, kas įvyko, privalumų yra visuomenės prabudimas. Politikai dažnai nepradeda veikti be visuomenės spaudimo, todėl reikia suvokti riziką”, – CNN sakė AJA prezidentas Davidas Adleris.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Nijolės Sadūnaitės knyga
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte