REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Dr. Paivi Rasanen: aš ir toliau kovosiu už žodžio laisvę Suomijos Aukščiausiajame Teisme

Balandžio 19 dieną Suomijos Aukščiausiasis Teismas paskelbė, kad suteiks generaliniam prokurorui leidimą apskųsti vienbalsį Helsinkio apeliacinio teismo išteisinamąjį nuosprendį dėl kaltinimų, susijusių su mano pasisakymais.

“Esu rami ir pasirengusi toliau ginti žodžio ir religijos laisvę Aukščiausiajame Teisme, o prireikus – ir Europos Žmogaus Teisių Teisme.” – sako dr. Päivi Räsänen (Peivi Resenen).

Päivi primena, kad 2022 m. kovo 30 d. Helsinkio apygardos teismas atmetė visus jai pateiktus kaltinimus ir nurodė, kad jos tekstuose net nebuvo prokurorės išsakytų ir į jos lūpas įdėtų neteisingų teiginių. “2023 m. lapkričio mėn. Helsinkio apeliacinis teismas taip pat atmetė visus keliamus kaltinimus, nurodydamas, kad mano tekstų ir pranešimų tikslas nebuvo ką nors apšmeižti ar įžeidinėti, juose nebuvo nieko neteisėto.”

Iš viso šeši dviejų teismų teisėjai Päivi Räsänen tekstuose nenustatė nieko neteisėto, tačiau tekstus vis tiek toliau nagrinės ir Aukščiausiasis Teismas.

“Visa tai galiu suprasti tik tuo požiūriu, kad ši byla yra precedentas. Ji yra istorinė žodžio ir religijos laisvei. Teismo proceso esmė – klausimas, ar vis dar galima dalintis Šv. Rašto tiesomis ir viešai joms pritarti.” – sako P. Räsänen.

Jei Aukščiausiasis Teismas šioje byloje priimtų išteisinamąjį nuosprendį, būtų sukurtas stipresnis (nei žemesnės instancijos teismų sprendimais) teisinis precedentas saviraiškos ir religijos laisvės srityje. Jis pasitarnautų kaip teisinis orientyras dėl bet kokių panašių kaltinimų ateityje, kuris užtikrintų krikščionių laisvę kalbėti apie Biblijos mokymą. Aukščiausiojo Teismo sprendimas turėtų reikšmingos įtakos Europos teisės aktams ir kitų Europos teismų sprendimams.

“Teismo proceso esmė – klausimas, ar vis dar galima dalintis Šv. Rašto tiesomis ir viešai joms pritarti.” – sako P. Räsänen.

Suomijos parlamento narės P. Räsänen atveju tyrimas trunka beveik penkerius metus. Jo metu buvo pateikti neteisingi kaltinimai, vyko ilgos policijos apklausos, trukusios daugiau nei 13 valandų, teko nemažai ruoštis teismų posėdžiams.

“Tai buvo susiję ne tik su mano nuomone, bet ir su kiekvieno žmogaus saviraiškos laisve. Tikiuosi, kad Aukščiausiajam Teismui priėmus sprendimą, kitiems nebereikės patirti tokių pačių išbandymų. Ginti saviraiškos laisvę, kuri demokratinėje valstybėje yra pagrindinė teisė, laikau privilegija ir garbe.”- sako P. Räsänen.

Primename, kad teisminis persekiojimo procesas prasidėjo 2019 m. birželio mėn. po Päivi Räsänen Twitter paskyroje parašytos žinutės, kuria ji kreipėsi į Suomijos evangelikų liuteronų bažnyčią, parėmusią Pride renginį.

“Pagrindinis mano žinutės turinys buvo Naujojo Testamento Laiško romiečiams 1 skyriaus 24-27 eilučių nuotrauka. Mano kritikos taikinys buvo ne mažuma, o krikščioniškos denominacijos, kuriai priklausau, vadovai.” – sako už žodžio laisvę kovojanti Suomijos politikė.

2021 m. balandžio 22 d. generalinė prokurorė pateikė P. Räsänen kaltinimus dėl trijų skirtingų veikų. Kiti du kaltinimai buvo dėl jos 2004 m. išleistos brošiūros “Vyrą ir moterį sukūrė Jis” ir 2019 m. transliuoto radijo interviu su Rubenu Stilleriu. Kaltinimų taip pat sulaukė ir Suomijos evangelikų liuteronų misionierių vyskupas Juhana Pohjola už tai, kad buvo atsakingas už šios brošiūros išleidimą ir platinimą.

Tekstas parengtas Krikščionių profsąjungos pagal dr. Päivi Räsänen atsiųstą laišką.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Nijolės Sadūnaitės knyga
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte