REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Laiškas skaitytojui #5

Dėmesingesni mūsų portalo lankytojai ko gero jau pastebėjo, kad nebeveikia komentarų po straipsniais funkcija. Deja, bet redakcija turėjo priimti sprendimą ją pašalinti.

Prie šio sprendimo ėjome ilgai. Nuo pat portalo įsikūrimo pradžios siekėme tapti necenzūruota diskusijų erdve. Nors prieš trejus metus kiti portalai jau buvo atsisakę komentarų funkcijos arba palikę juos tik registruotiems vartotojams, mes ryžomės startuoti su galimybe lankytojams komentuoti. Gal kiek naiviai tikėjome, kad lankytojai bus sąmoningi ir norės kultūringai bei atsakingai dalintis savo mintimis.

Laikas parodė, kad nepavyko išvengti vadinamųjų „trolių“. Po naujienomis nuolat pasirodydavo kartais sunkiai protu suvokiami komentarai ne vien niekaip nesusiję su skelbiamomis, bet ir skleidžiantys nepagrįstus gandus ar žeminantys asmenų orumą.

Primename, kad buvo paskelbta aiški komentarų politika. Joje sakoma:

“Redakcija pasilieka teisę blokuoti tuos komentatorius, kurie skatina neapykantą Jėzaus asmeniui, Švč. M. Marijai, Katalikų Bažnyčiai, kitoms konfesijoms ir religijoms, kitoms rasėms bei tautybėms, apskritai žemina asmens orumą. Bus trinami visi komentarai su keiksmažodžiais, necenzūrine leksika ir nuorodomis į kitas svetaines. Primygtinai raginame puoselėti etišką komentavimo kultūrą.”

Dėl šių rekomendacijų nesilaikymo nukentėjo portalo reputacija. Ne sykį gaudavome laiškus, pastabas, skambučius, kuriais įsiskaudinę žmonės reikšdavo pretenzijas dėl nekorektiškų komentarų portale. Tapome be kaltės kalti. Kantriai stengėmės susidoroti su iškilusia problema, paprasčiausiai šalindami nekorektiškus komentarus. Tačiau perskaityti krūvas komentarų, juos įvertinti, užima tikrai daug laiko, o mūsų redakcijos žmogiškieji ištekliai yra kuklūs.

Šis sprendimas nėra mums malonus. Žodžio laisvės erdvė vis siaurėja. Ši karti patirtis parodė, kad ją siauriname dažnai savo paties rankomis. Neatmetame galimybės, kad buvo suinteresuotų asmenų, kurie tyčia kėlė sumaištį komentaruose, naudodami technologines priemones, neleidusias veiksmingai susidoroti su piktybine veikla. Liūdna, bet savo tikslą šie asmenys pasiekė.

Vistik norime ir toliau laikytis laisvo žodžio idealo, jausti skaitytojų pulsą, todėl siūlome visiems, kas nori, komentuoti, reikšti savo poziciją „Laikmečio“ feisbuko paskyroje. Taip pat atidarėme „Skaitytojų pašto“ rubriką, kurioje skelbsime Jūsų mums atsiųstus, atrinktus, didesnės apimties tekstus. Ten bus galima išsakyti savo poziciją įvairiais bažnytinio ir visuomeninio gyvenimo klausimais, neatsikleidžiant savo tapatybės. Savo laiškus galite siųsti laikmetis@laikmetis.lt.

Branginkime žodžio laisvę. Ji nėra pigi dovana.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Nijolės Sadūnaitės knyga
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte