REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Ramūnas Karbauskis. Atsakymas visiems, žeminantiems Naisius

Atsakymas kultūros ministrui ir visiems kitiems veikėjams, kurie jaučiasi turintys teisę žeminti Naisius, nors niekada čia nebuvo.

Prieš savaitę kultūros ministras labai apsidžiaugė, kad festivalis Naisiuose bliūkšta. Tikriausiai reiktų gerai paieškoti pasaulyje kultūros ministro, kuris džiaugtųsi tokiais dalykais. Bet dabar bent jau aišku, kas šiam ministrui, kaip ir visai šiai valdžiai, jai pataikaujantiems veikėjams, yra kultūra.

Propagandinis įrankis? Juk būtent jie dabar tokiais pavertė atlikėjus, kuriuos mylėjo visi, nepriklausomai nuo pažiūrų, gyvenimo būdo ir pan. Mano akimis, žala popkultūrai, kaip ir bendrai kultūrai, padaryta milžiniška, nubloškiant visus mažiausiai keturis dešimtmečius atgal… Ten, kur dar likusi ir taip gyvena okupantė bei agresorė Rusija.

Tik niekada Naisiuose ir festivalyje, kuris, beje, vyko jau 11-tą kartą, nebuvęs žmogus gali manyti, kad tai politinis renginys. Su ministru galiu sutikti tik su tuo, kad taip, Naisių vasaros festivaliui svarbios vertybės. Naisių vasaros festivalio organizatoriams vertybė yra laimingi, neskaldomi, neniekinami, nepravardžiuojami žmonės, jų šeimos ir vaikai, kurie yra mūsų Tautos ateitis.

Vertybė festivaliui yra istorija, mūsų Tautos tradicijos, kalba, taika, pagalba ir palaikymas tiems, kuriems jos reikia. Šiemet festivalis buvo skiriamas bendrystei su Ukraina. Buvo festivalis ir Sakartvelui, palaikant, kuomet Rusija okupavo jo dalį. Galų gale, mums vertybė yra žmogus, kuris yra laisvas dirbti, kurti, gyventi sveikiau.

Naisių festivalis buvo pirmasis Lietuvoje, kuris atsisakė prekiauti alkoholiu, žinant, kad jis tampa ne tik festivalių saugumo problema, bet ir sukelia daugybę sunkių susirgimų, tampa konfliktų šeimose priežastimi, jau net nekalbu apie tai, kaip dėl jo, kaip ir dėl kitų svaigalų, nukenčia vaikai, ir kokia padaroma žala jiems.

Naisių vasaros festivalio organizatoriams vertybė yra laimingi, neskaldomi, neniekinami, nepravardžiuojami žmonės, jų šeimos ir vaikai, kurie yra mūsų Tautos ateitis.

Daugiau kaip dešimtmetį vykęs festivalis visada tiko tiek atlikėjams, tiek ministerijų ar savivaldybių tarnautojams iki šių metų, kada visuomenės skaldymo lygis tapo beprecedenčiu, kada Lietuvoje norima palikti tik vieną tiesą, vieną partiją, vieną ideologiją. Staiga viskas, kas nešlovina šios valdžios ideologijos, neiškelia visokių vėliavų, netrypia tradicijų ir šeimos vertybių, net ir renginiai, tapo nepatogu ir naikintina.

Ministro ir kitų veikėjų nuostabai, festivalis ne tik kad nesubliūško, bet ir, nepaisant nepalankaus oro, pritraukė daugiau nei 45 tūkst. žiūrovų. Šis festivalis traukia, ir ta trauka susijusi ne tik su vienais ar kitais atlikėjais. Kažkuris iš prodiuserių viešai nusistebėjo ir išvadino mane melagiu, sakydamas, kad nesąmonė, Naisiuose tiek žmonių negalėjo susirinkti. Jo nuostabą suprantu, bet jis neįvertino, kad žmones traukia ne tik atlikėjai.

Buvo gera matyti, kaip Naisių gatvelėmis rinkosi šeimos su vaikais ir seneliais, jauni žmonės, kurie čia atvyko su draugais. Buvo gera matyti juos besišypsančius ir laimingus, kad jie turi kur pabūti visi drauge, rasti linksmų bei turiningų pramogų vaikams ir sau.

Ką šiandien kultūros ministras gali pasiūlyti šeimoms kaip alternatyvą Naisių vasaros festivaliui, ypač toliau nuo Vilniaus ir Kauno? Į kokį dar festivalį šeimos gali atvykti, kur būtų ne tik saugu, bet ir gražu, kad būtų, ką veikti ir pamatyti, kad visa tai būtų nemokama? Ką daro jo vadovaujama ministerija, kad šeimoms daugėtų nemokamų erdvių, edukacijų vaikams, kad renginiuose būtų nemokamai dalinamos lietuvių autorių knygos vaikams?

Jau net aš, kuris, anot ministro, šiandien esu niekas, girdžiu kultūros žmonių skundus, kad kultūros ministerija nusisuko nuo regionų kultūros politikos, kad stengiamasi sunaikinti viską, kas buvo sukurta jai finansuoti ir puoselėti, jau nekalbu apie tradicijų puoselėjimą.

O skaitant kultūros ministro įžeidinėjimus, tampa tik akivaizdu, kad šių politikų akyse regionai, kaip ir tradicijos, jų akyse yra kažkokia atgyvena, kuri turi būti eliminuota iš žmonių gyvenimo. O šios valdžios siūloma alternatyva žmonėms – surūdijusio vamzdžio, kamputyje padėto kakučio ar išniekintos Lietuvos vėliavos „menas“, už tai net nacionalinė kultūros ir meno premija įteikiama. Gal reikia ir to, turi būti įvairovė, bet tai neturi būti aukštinama, kaip didesnė vertybė. Jau ko verta istorija, kai žmonių suaukotomis lėšomis „nemoderni atgyvena“ Vyčio skulptūra ieškojo vietos…

šios valdžios siūloma alternatyva žmonėms – surūdijusio vamzdžio, kamputyje padėto kakučio ar išniekintos Lietuvos vėliavos „menas“, už tai net nacionalinė kultūros ir meno premija įteikiama.

Ministro retorika aiškiai parodo, kad ši valdžia nesirenka žodžių stengdamasi išniekinti viską, kas jai nepatinka. Nei aš, nei mano kolegos, kalbėdami apie mums priimtinas vertybes, niekada nieko nežeminome. O kalbant apie kultūrą bendrai, daugybė žmonių ją suvokia kaip amžinai išliekančius dalykus, ir į ją, kaip ir į vertybių sistemą, žiūri būtent iš tokių pozicijų.

Tad nenuostabu, kad ministras gali linkėti blogo Naisių ir kitiems festivaliams šeimoms, puoselėjamai aplinkai, tradicijoms, kuriamiems muziejams. Toks ministras niekada nesistengs, kad kultūra Lietuvoje būtų finansuojama ne iš „likučių“, t. y. iš to, kas lieka nuo kitų sričių; niekada nesieks, kad ši ministerija taptų svarbi, kad jos darbais didžiuotųsi iškilios kultūros asmenybės. Jis niekada nesistengs, kad kultūros ministru taptų ne bet kas, kaip vyksta dabar, kuomet juo tapti gali net ir neturintis menkiausio supratimo, kas yra kultūra.

Naisiai intensyviai ruošiasi antram festivaliui ir visų labai laukia rugpjūčio 15 d. Laukiamas ir kultūros ministras su savo šeima, kur jis galės savo akimis pamatyti, kas yra Naisiai, ir kodėl čia žmonėms patinka lankytis.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

3 KOMENTARAI

REKOMENDUOJAME

Nijolės Sadūnaitės knyga
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte