REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

V. Putinas iš Izraelio reikalauja Aleksandro Nevskio bažnyčios kontrolės perdavimo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nusiuntė Izraelio Vyriausybei laišką, kuriame prašo perduoti istorinės Jeruzalės Aleksandro Nevskio bažnyčios kontrolę Rusijai.

Bažnyčia, dar vadinama Švenčiausiosios Trejybės katedra, yra Jeruzalės senamiesčio krikščionių kvartale, tačiau kadaise buvo kontroliuojama carinės Rusijos.

Izraelis šiuo metu esą „sprendžia šį klausimą”.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas anksčiau šią savaitę žiniasklaidai sakė, kad bažnyčios kontrolės perėmimas yra svarbus dabartinių Rusijos ir Izraelio diplomatinių santykių prioritetas.

„Šios bažnyčios tema jau seniai yra Rusijos ir Izraelio santykių darbotvarkės viršūnėje”, – pareiškė D. Peskovas, kaip skelbė „The Times of Israel”. – Tikimės, kad Izraelio vadovybė padės mums užbaigti procesą taip, kaip reikia”.

Bažnyčios perdavimas Rusijai būtų laikomas prieštaringu žingsniu, atsižvelgiant į tai, kad kitos valstybės, reaguodamos į jos invaziją į Ukrainą, įvedė sankcijas Rusijai.

Buvęs Rusijos ministras pirmininkas Sergejus Stepašinas, kuris pirmininkauja Imperatoriškajai ortodoksų Palestinos draugijai, neseniai sakė, kad Rusija „kovoja dėl junginio grąžinimo, ir tai yra labai sudėtinga”, rašo „The Jerusalem Post”. Jis mano, kad Izraelis nori įtikti abiem pusėm.

Aleksandro Nevskio bažnyčia, pavadinta garsaus viduramžių Rusijos kunigaikščio vardu, yra netoli Kristaus Kapo bažnyčios – šventos vietos, kurioje, kaip manoma, buvo Jėzaus kapas.

Pasak „The Times of Israel”, bažnyčios nuosavybę 1859 m. iš pradžių įsigijo caras Aleksandras II, o iki 1917 m. Rusijos revoliucijos ją kontroliavo Rusija.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) 2020 m. sutiko grąžinti turtą Rusijai mainais į dėl narkotikų sulaikyto Izraelio piliečio išlaisvinimą.

Ortodoksų Palestinos Šventosios Žemės draugija, kuriai priklausė šis turtas, pateikė ieškinį, o Jeruzalės apygardos teismas praėjusį mėnesį sprendimu panaikino 2020 m. sprendimą.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

2 KOMENTARAI

REKOMENDUOJAME

Nijolės Sadūnaitės knyga
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte