Popiežius ketvirtadienį paskelbs jubiliejaus bulę, skaitys kai kurias jos ištraukas

ŠaltinisVATICAN NEWS

Ketvirtadienį, gegužės 9 d., popiežius paskelbs ir įteiks 2025-ųjų Šventųjų metų skelbimo bulę „Spes non confundit“ („Viltis nenuvilia“) popiežiškųjų bazilikų atstovams ir Dievo tautai atstovaujantiems prelatams. Vienas iš jų per bulės paskelbimo apeigas, kurios įvyks Šv. Petro bazilikos prieangyje priešais kol kas dar uždarytas Šventąsias duris, perskaitys kai kurias bulės ištraukas. Apie apeigas informavo į jas pakvietęs popiežiaus liturginių apeigų vadovas. Apeigos prasidės 17.30 val.

Bulėje Spes non confundit bus pranešta apie Šventųjų metų minėjimo eigą ir trukmę. Be kitų dalykų, kuriais popiežius šia proga norės pasidalyti su Visuotinės Bažnyčios tikinčiaisiais, bulėje bus paskelbta Šventųjų durų į popiežiškąsias bazilikas atidarymo data ar datos, nuo kurių maldininkai galės pradėti atgailos piligrimystę ir žengimą pro šventąsias duris į keturias popiežiškąsias bazilikas Romoje: Šv. Petro, Didžiąją Švč. M. Marijos, Šv. Pauliaus už mūrų bei Išganytojo ir Šv. Jonų arkibaziliką Laterane. Šventųjų metų jubiliejus ir jų metu suteikta galimybė įžengti į popiežiškąsias bazilikas pro šventąsias duris paprastai trunka vienerius metus. 

Šventųjų metų bulės, panašiai kaip popiežiaus enciklikos, būna pavadintos pagal skelbiamo dokumento ar laiško pirmuosius žodžius. Pvz., bulės dėl ypatingojo Gailestingumo jubiliejaus paskelbimo 2015 metais pavadinimas Misericordiae vultus („Gailestingumo veidas“) buvo pirmieji bulės žodžiai „Jėzus Kristus yra Tėvo gailestingumo veidas“. Bulės dėl 2000 metų jubiliejaus – vadinto didžiuoju jubiliejumi – pavadinimas Incarnationis mysterium („Įsikūnijimo slėpinys„) irgi buvo dokumento pirmojo sakinio pirmieji žodžiai: „Bažnyčia, nukreipusi žvilgsnį į Dievo Sūnaus įsikūnijimo slėpinį, rengiasi peržengti trečiojo tūkstantmečio slenkstį“.

2025 metų jubiliejaus skelbimo bulės Spes non confundit turinys paaiškės jau šį ketvirtadienį, per šią dieną Vatikane minimą liturginę Kristaus Žengimo į dangų iškilmę – Šeštines. Kai kurias bulės ištraukas perskaitys mons. Leonardo Sapienza, vienas iš apeigose dalyvausiančių apaštališkųjų protonotarų. Apeigose dalyvaus iš viso 48 kardinolai, 40 vyskupų, 6 apaštališkieji protonotarai, Šv. Petro bazilikos kanauninkai ir Evangelizavimo dikasterijos atstovai, taip pat Vatikano valstybės sekretoriato vadovai ir prie Šventojo Sosto akredituoto diplomatinio korpuso dekanas su žmona.

Jubiliejaus skelbimo bulę Spes non confundit popiežius įteiks devyniems asmenims: keturių popiežiškųjų bazilikų arkikunigams ar jų pavaduotojams bei Dievo tautai atstovausiantiems kardinolams ir vyskupams: Evangelizavimo, Rytų Bažnyčių ir Vyskupų dikasterijų prefektams, proprefektams ar sekretoriams ir minėtajam apaštališkajam protonotarui, kuris, be kita ko, taip pat yra Popiežiaus namų prefekto pavaduotojas.

Pasibaigus 2025 m. jubiliejaus skelbimo bulės Spes non confundit ištraukų skaitymui Vatikano bazilikoje prasidės Kristaus Žengimo į dangų iškilmės antrieji mišparai. Jiems vadovaus popiežius Pranciškus. Popiežiaus liturginių apeigų vadovas pranešime spaudai nurodė, kad po bulės paskelbimo ir įteikimo popiežius įprastu būdu vadovaus mišparams prie konfesijos altoriaus Vatikano bazilikoje.

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte
Exit mobile version