Statistika byloja, kad katalikiškose šalyse mažėja gimstamumas

ŠaltinisCNA

Pasaulyje toliau mažėjant gimstamumo rodikliams, net katalikiškos ir istoriškai katalikiškos šalys nėra apsaugotos nuo demografinės griūties, kuri vis labiau grasina, kad šalių gyventojų skaičius sumažės žemiau būtino atsinaujinimo lygio.

Pasaulinis gimstamumas mažėja jau kelis dešimtmečius, o ši problema dažnai aktualiausia pramoninėse šalyse, kuriose gyvenimo lygis yra aukštesnis, net ir tuo metu, kai gimstamumo rodikliai daugelyje besivystančių šalių, kurių ištekliai yra riboti, ypač Afrikoje į pietus nuo Sacharos, toliau auga. Pasaulio banko duomenimis, daugelyje labiausiai išsivysčiusių pasaulio šalių gimstamumo lygis yra gerokai mažesnis už “gimstamumo pakeitimo normą” (paprastai maždaug 2,1 gimdymo vienai moteriai per visą jos gyvenimą), reikalingą stabiliam gyventojų skaičiui išlaikyti.

JAV bendrasis gimstamumo rodiklis 2021 m. buvo apie 1,7, o po dvejų metų sumažėjo iki 1,6; Jungtinėje Karalystėje 2021 m. jis buvo apie 1,6; Graikijoje – apie 1,4. Japonijoje ir Pietų Korėjoje gimstamumo rodikliai yra vieni mažiausių pasaulyje – atitinkamai 1,3 ir 0,81.

Katalikų populiacija daugelį metų buvo siejama su aukštais gimstamumo rodikliais, iš dalies dėl to, kad Bažnyčia draudžia dirbtinę kontracepciją ir nuo seno laikosi mokymo, kad vaikai, Vatikano II susirinkimo žodžiais tariant, yra “didžiausia santuokos dovana”.

Pasaulio banko duomenimis, daugelyje labiausiai išsivysčiusių pasaulio šalių gimstamumo lygis yra gerokai mažesnis už “gimstamumo pakeitimo normą”, reikalingą stabiliam gyventojų skaičiui išlaikyti.

Vis dėlto gimstamumo rodikliai, žemesni už gimstamumo pakeitimo lygį, pastebimi net šalyse, kuriose dauguma gyventojų yra katalikai arba kuriose katalikų skaičius istoriškai buvo aukštas. Neseniai Amerikos katalikiškame universitete vykusioje diskusijoje, kurią moderavo “New York Times” apžvalgininkas Rossas Douthatas, buvo nagrinėjamos įvairios to priežastys, tarp jų – religinio tikėjimo praradimas ir kintančios kultūrinės vertybės.

Kai kuriose šalyse, kuriose gyvena daug katalikų, vis dar pastebimas didelis gimstamumas: Pavyzdžiui, Angoloje, kurioje daugiau nei 50 % gyventojų yra katalikai, gimstamumo rodiklis yra 5,6 – gerokai didesnis už pasaulio vidurkį. Tuo tarpu Paragvajuje, kur apie 90 % gyventojų yra katalikai, gimstamumo rodiklis yra 2,5, t. y. viršija reprodukcinį lygį.

Tačiau kitose šalyse, kurios nuo seno garsėja aukštu katalikybės lygiu, gimstamumas vis dėlto yra gerokai žemesnis už atkuriamąjį lygį: Lenkijoje, kurioje daugiau nei 90 % katalikų, gimstamumo rodiklis yra 1,3, o Ispanijoje, kurioje 75 % katalikų, šis rodiklis yra dar mažesnis – 1,2. Meksikoje katalikų yra daugiau kaip 80 %, tačiau šis rodiklis vis tiek yra žemesnis už atkuriamąjį – 1,8.

2012 m. JAV Nacionalinio ekonominių tyrimų biuro atliktame tyrime nustatyta, kad “stipriai katalikiškose šalyse” Europoje XX a. septintojo dešimtmečio pradžioje “gimstamumas buvo beveik puse vaiko vienai moteriai didesnis” nei apklaustose nekatalikiškose šalyse. Tačiau XX a. pabaigoje tų pačių katalikiškų šalių gimstamumo rodikliai buvo gerokai mažesni nei nekatalikiškose šalyse.

2012 m. tyrime teigiama, kad šį sumažėjimą galima paaiškinti tuo, kad Katalikų Bažnyčia “XX a. septintojo dešimtmečio viduryje atsitraukė nuo įvairių šeimai palankių paslaugų teikimo”, įskaitant “švietimą, sveikatos apsaugą, socialinę rūpybą ir kitas socialines paslaugas”, todėl susilaukti vaikų tapo brangiau. Be to, apklausos rodo, kad didelė dauguma katalikų mano, jog gimstamumo kontrolė yra priimtina, o kiti duomenys rodo, kad didelė dauguma katalikių moterų naudoja tam tikras dirbtinės kontracepcijos priemones.

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte
Exit mobile version