Jeruzalės lotynų patriarchas teigia, kad taika Šventojoje Žemėje turi būti grindžiama dialogu ir veiksmais

Jeruzalės lotynų patriarchas praėjusios savaitės ketvirtadienį Popiežiškajame Laterano universitete Romoje skaitė paskaitą apie taikos procesą vykstančiame Izraelio ir „Hamas” kare. Jis pažymėjo, kad tai yra neatsiejama visuotinės Bažnyčios misijos dalis, kurios nevalia tapatinti su atvirai laikinais ar politiniais tikslais.

„Taikai reikia aiškių ir tvirtų visų tikinčiųjų gestų liudijimo, tačiau ją taip pat reikia skelbti ir ginti tokiais pat aiškiais žodžiais. Negalime tylėti neteisybės akivaizdoje ar kviesti žmones gyventi taikiai ir atsiskirti”, – ketvirtadienį per ‚lectio magistralis‘ Popiežiškajame universitete pažymėjo kardinolas .

„Tačiau lengvatinis pasirinkimas vargšams ir silpniesiems nepaverčia mūsų politine partija“, – pridūrė jis.

Negalime tylėti neteisybės akivaizdoje .

Valandą trukusi paskaita, pavadinta „Taikos pastoracijos bruožai ir kriterijai“, buvo paskutinė dalis iš universitete vykstančio taikos mokslų ir tarptautinio bendradarbiavimo studijų ciklo, kurį pradėjo mokyklos Popiežiškasis pastoracinis institutas „Redemptor Hominis“.

Kardinolas pabrėžė, kad Izraelio ir „Hamas” konfliktas yra ne tik vietinės, bet ir visuotinės Bažnyčios problema.

„Esu linkęs pasakyti, kad konfliktas nėra laikinas ar antraeilis klausimas mūsų Bažnyčios gyvenime“, – tęsė kardinolas; priešingai, pasak jo, jis „dabar yra neatsiejama ir sudedamoji mūsų, kaip Bažnyčios, tapatybės dalis“.

Esu linkęs pasakyti, kad konfliktas nėra laikinas ar antraeilis klausimas mūsų Bažnyčios gyvenime.

Pizzaballa pabrėžė: „Todėl kalbant apie taiką reikia kalbėti ne apie abstrakčią temą, bet apie gilią krikščionių gyvenimo žaizdą, kuri sukelia kančią ir nuovargį, didelį nuovargį bei giliai paliečia mūsų visų žmogiškąjį ir dvasinį gyvenimą“.

Pabrėždamas konflikto visuotinumą, jis pridūrė, kad jis susijęs su kiekvieno vyskupijos gyventojo asmeniniu gyvenimu ir todėl yra neatsiejama Bažnyčios gyvenimo, jos pastoracijos dalis.

Dieną prieš paskaitą Pizzaballa perėmė savo titulinę Romos Šv. Onufrijaus bažnyčią, kurioje kalbėjo apie istorinius, simbolinius ir teologinius Šventosios Žemės ir Romos Bažnyčios ryšius, dar kartą išreikšdamas Šventosios Žemės svarbą visuotinei Bažnyčiai.

„Jeruzalės Bažnyčia yra Bažnyčios motina, čia glūdi visos visuotinės Bažnyčios šaknys, tai vieta, kuri ir šiandien išlaiko vietinį ir visuotinį pobūdį“, – sakė jis per gegužės 1 d. homiliją.

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte
Exit mobile version