Senojoje Įpiltyje pažymėtas ypatingos medinės koplyčios šimtmetis

Gegužės 21-ą dieną, minėdami Sekmines, ant Alkos kalno, kuris nuo seno garsėja savo mitais ir padavimais, susirinko Senosios Įpilties bendruomenė, šiemet pažymėjusi ypatingos medinės koplytėlės šimtmetį.

Gilioje senovėje, iki krikščioniškųjų laikų, šioje vietoje ant Alkos kalno būta pagoniškos šventvietės ir tai simbolizuojančio akmens. Tarpukariu, 1924-aisiais, Klemenso Alonderio rūpesčiu ant šio kalno buvo pastatyta medinė koplyčia. Altorių ir statulėles sukūrė dievadirbys Juozapas Paulauskas iš Grūšlaukės. Koplyčioje buvo laikomos pamaldos, švenčiamos bažnytinės šventės, pasimelsti susirinkdavo į kariuomenę šaukiami jaunuoliai.

1988-aisiais, lygiai prieš 36 metus, keturiolikos vietinių jaunuolių grupė, išvykstanti tarnauti sovietinėje armijoje, didžiulės eisenos lydima, iš Įpilties centro ant Alkos kalno atnešė Lietuvos trispalvę ir garbingiausioje kalno vietoje, kaip meilės ir ištikimybės savo žemei simbolius, padėjo atsineštus vainikus. Tądien, pasižadėję atlikti vyrišką pareigą ir vėl sugrįžti į gimtąjį kraštą, jaunuoliai pažadą ištesėjo, ir šią gegužės 21-ąją, kaip ir anuomet, prieš 36-erius metus, visi garbingai nešė Lietuvos vėliavą, kuri, visiems susirinkusiesiems giedant šalies himną, suplevėsavo šalia koplyčios.

Šimtametė koplyčia iki šiol yra atvira žmonių maldai ir susibūrimui. Senosios Įpilties bendruomenės pastangomis koplyčia yra restauruota ir prižiūrėta. Ant Alkos kalno bendruomenė susirenka antrą Sekminių dieną ir rugsėjo mėnesį, per Kryžiaus atlaidus, kuomet šv. Mišių laikyti atvyksta Šventosios ir Laukžemės parapijų klebonas Zenonas Degutis. 2000-aisiais metais į Sekminių mišias atvykęs Telšių vyskupijos vyskupas Jonas Boruta atvežė popiežiaus dekretą, kad šiai koplyčiai yra suteikiamas Šv. Kryžiaus Išaukštinimo koplyčios vardas, o rugsėjo 14-oji skelbiama titulinių atlaidų diena.

Antradienį susirinkusiuosius prie koplyčios ant Alkos kalno pasveikino Kretingos rajono meras Antanas Kalnius, LR Seimo narys, Kretingos rajono Garbės pilietis Antanas Vinkus, Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė Vilma Preibienė, Darbėnų seniūnijos seniūnas Alvydas Poškys.

Minėjime dalyvavo Telšių vyskupijos vyskupas Algirdas Jurevičius, Telšių vyskupijos generalvikaras Vilius Viktoravičius, Šventosios ir Laukžemės parapijų klebonas kanauninkas Zenonas Degutis. Giedojo Aloyzo Žilio vadovaujamas choras „Svaja“.

Tardamas sveikinimo žodį, Senosios Įpilties bendruomenės pirmininkas Edvardas Stalmokas už naujam gyvenimui prikeltos koplyčios remontą, surinktas lėšas statybai gerą žodį skyrė visai bendruomenei, jos darbštiems ir nagingiems vyrams, moterų klubui „Gardenija“.

Pasak Birutės Stalmokienės, šis kalnas ir ant jo pastatyta koplytėlė – visai bendruomenei svarbi ir labai brangi vieta, kuri čia gyvenančių žmonių rūpesčiu gyvuos dar ne vieną šimtą metų.

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte
Exit mobile version