REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Italijos policija pavogtą XIV a. relikvijorių aptiko kolekcionieriaus viloje

ŠaltinisCNA

Italijos policija skelbia apie sėkmingą operaciją, kurios metu meno kolekcionieriaus namuose Sicilijoje rastos 1989 m. iš Šventojo Galgano abatijos pavogtos bažnytinės vertybės.

XIV a. relikvijorius ir 11 kitų bažnytinių vertybių buvo dingusios nuo 1989 m. liepos, kuomet keturi nusikaltėliai įsibrovė į Montariozo katalikiškos seminarijos muziejų ir pagrobė viduramžių relikvijorių bei kitas vertybes, tokias kaip paauksuotas kryžius ar liturginiai, Romos ir Sienos juvelyrų pagaminti indai.

Šios vertybės šimtmečius buvo saugomos Šventojo Galgano abatijoje,  garsėjančioje pasakojimu apie XII a. gyvenusį riterį iš Toskanos Galgano Guidotti, spindinčius šarvus iškeitusį į kuklų atsiskyrėlio rūbą ir vėliau tapusį šventuoju.

Tai, kad po daugiau nei trijų dešimtmečių pavyko aptikti pavogtų vertybių pėdsaką, išties stulbinanti sėkmė, už kurią reikia dėkoti Sicilijos policijos (karabinierių) padaliniui, besispecializuojančiam dingusių meno bei bažnytinių vertybių paieškoje. Relikvijorius ir kitos vertybės aptiktos garsaus Sicilijos meno kolekcionieriaus viloje, kurioje taip pat rasta dar apie 40 įvairių neteisėtai įsigytų istorinio ir kultūrinio paveldo vertybių.

Pasak Barbaros Jattos, Vatikano muziejų vadovės, daugiau nei 600 metų senumo relikvijoriaus ir kitų bažnytinių vertybių sugrąžinimas yra „praktiškai beprecedentis ne tik žvelgiant iš istorinio ir kultūrinio, bet ir iš dvasinio aspekto“.  Italijos kultūros ministras Dario Franceschini taip pat padėkojo policijai už „aukščiausio lygio profesionalų tyrimą, padėjusį atgauti tai, kas buvo prarasta“.

relikvijoriaus ir kitų bažnytinių vertybių sugrąžinimas yra praktiškai beprecedentis ne tik žvelgiant iš istorinio ir kultūrinio, bet ir iš dvasinio aspekto

Vatikano muziejų restauratoriai ateinantį pusmetį žada skirti šio relikvijoriaus metalinių ir keramikinių dalių restauracijai, kadangi vagystės metu jis gan stipriai nukentėjo. Po restauracijos relikvijorius bus grąžintas Toskanos arkivyskupijai.

Italijos policija ir toliau žada aktyviai ieškoti dingusių kultūros, meno, istorinių ar religinių vertybių. Vien 2019 m. šalyje pavyko aptikti tokių vertybių už 124 milijonus dolerių.  Vis dėlto ne visada pavyksta nustatyti tikruosius vagysčių užsakovus, kaip atsitiko ir rastojo relikvijoriaus atveju – nors dar 1989 m. buvo suimti keturi italai, įsilaužę ir pavogę relikvijorių, tikrasis vagystės užsakovas nerastas iki šiol.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Nijolės Sadūnaitės knyga
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte