2022-uosius pasitikome skaudžia demografine statistika – D. Nausėdienė

ŠaltinisPREZIDENTAS

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė penktadienį dalyvavo Prezidentūroje vykusioje nacionalinėje konferencijoje „Auginu Lietuvą“, skirtoje demografinės krizės priežasčių aptarimui bei efektyvių sprendimų paieškai.

„Šiandien susirinkome kalbėti apie tai, kas padeda ir kas trukdo ryžtis auginti žmogų ir auginti Lietuvą. Ne tik kalbėti, bet ir ieškoti sprendimų bei imtis veiksmų. 2022 metus pasitikome skaudžia statistika: metų pradžioje buvo pranešta, kad 2021 m. Lietuvoje gimė mažiausiai naujagimių per daugiau nei 60 metų, kai tokia statistika yra renkama. Tokie skaičiai pagal suminio gimstamumo rodiklius Lietuvą nustums į Europos Sąjungos šalių eilės galą“, – sakė D. Nausėdienė.

Pirmoji ponia pabrėžė, jog būtina visiems susitelkti tam, kad esami ir būsimi tėvai nebūtų palikti vieni patys vaiko – o kartu ir Lietuvos – auginimo kelyje. Pasak D. Nausėdienės, privalu kurti tokią visuminę aplinką, kuri apgaubtų šeimą visapusiu saugumu: vertybiniu, socialiniu, ekonominiu. Turime stiprinti žmogaus laisvę kurti, kuo savarankiškesnę šeimą, įgalinti kiekvieną atskirtyje atsidūrusį asmenį įveikti kylančias problemas.

„Valstybė ir bendruomenė turi padėti kiekvienam tėčiui, mamai ir kiekvienam vaikui. Mes visi turime stengtis, kad nesvarbu, kokioje šeimoje – labiau ar mažiau pasiturinčioje, būtų gimęs vaikas, tai neturėtų įtakos jo ateities pasiekimams. Prieinamų darželių, mokyklų, socialinių ir sveikatos paslaugų pagalba turime įgalinti kiekvieną žmogų atskleisti savo potencialą“, – sakė D. Nausėdienė.

Pirmoji ponia akcentavo, jog labai svarbu kurti ir saugoti ne tik materialiąją, bet ir psichologinę šeimų gerovę. Pasak pirmosios ponios, geroji užsienio šalių praktika rodo, kad norint padėti šeimoms, susiduriančioms su psichologiniais sunkumais, būtina ieškoti kompleksinių sprendimų – nuo paslaugų prieinamumo iki jų teikimo nuoseklumo, nepametant žmonių tarp skirtingų sistemų dantračių.

„Ne mažiau opus yra socialinis patyčių mokyklose ir viešojoje erdvėje klausimas. Mes, kaip visuomenė, kaip savo valstybės ateities kūrėjai, negalime likti abejingi – privalome rūpintissocialinio saugumo jausmu visuomenėje bei vienas kitu. Turime susitelkti tam, kad visuomenėje sustiprintume toleranciją, pagarbą ir dialogą“, – teigė D. Nausėdienė.

Nacionalinę konferenciją „Auginu Lietuvą“ organizuoja asociacija „Neišnešiotukas“, nacionalinė iniciatyva „Auginu Lietuva“ ir LR Prezidentūra. Jos tikslas – iš esmės apžvelgti demografinės krizės priežastis ir rasti kelius ją suvaldyti, aptarti šeimos emocinės pagalbos įrankius iš bendruomeninės ir institucinės pagalbos perspektyvos.

Konferencijos dalyviai siekia ne tik iškelti ir išanalizuoti klausimus, kodėl gimstamumas Lietuvoje pranoko pačius blogiausius scenarijus, bet ir rasti atsakymus. Ypatingas dėmesys skiriamas emocinei sveikatai bei siekiui, kad ji taptų viena iš prioritetinių sveikatos sričių. Emocinės sveikatos aspektas konferencijoje nagrinėjamas kaip vienas svarbiausių veiksnių, kuris gali lemti žmogaus pasirinkimą auginti vaikus.

Pirmoji ponia D. Nausėdienė yra nacionalinės konferencijos „Auginu Lietuvą“ ir to paties pavadinimo iniciatyvos globėja.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

11 KOMENTARAI

  1. koks :mocinis:??? Šeimos negali įsigyti būsto – ypač darbininkiškų profesijų žmonės. O bet kuriam užsieny – visos sąlygos

  2. “Šiuo metu Lietuvoje gyvena daugiau kaip 90 tūkst. Ukrainos piliečių, daugiau kaip 45 tūkst. Baltarusijos piliečių ir daugiau kaip 15 tūkst. Rusijos piliečių, rodo Migracijos departamento duomenys.”

  3. Mes jaučiame patyčias už kitokę nuomenę nei per tv ar delfi.Ir nieks į tai nereguoja.Tai Lietuva laisvo žodžio šalis ? Ar tik pavadinime gražiame ? Kodėl netiriama kovido skiepų padaryta žala Lietuvos žmonėms.
    Su pagarba lietuvos pilietis.

    • Šimtai milijonų pasaulyje pasiskiepijo, ir jokių žalų, betgi vbs agentūra(viena boba sakė) žino geriau

      • pasiklausk onkologinių ligoninių gydytojų, kaip ten su vėžio rodikliais, tada gink valdžiukę

      • Jai reikia parodysiu ir ne viena o kiek dar yra kuriu aš nepažystu nukentėje nuo to.Tai jūs už ką einat prieš žmones tarp kurių gyvenate ?

  4. dar taip neseniai taip aršiai tris dozes susistūmus senelė onelė gynė skiepukus, puldinėjo net Vaineikį, kaip čia taip…ai ai, kaip lietuviška

ATSAKYTI

Įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

REKOMENDUOJAME

Nijolės Sadūnaitės knyga
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte