2021 m. kovo mėn: popiežiaus Pranciškaus istorinė kelionė į Iraką

ŠaltinisROME REPORTS

2021 m. kovo mėnuo popiežiui Pranciškui buvo labai įtemptas – jis pirmą kartą nuo pandemijos pradžios išvyko į kelionę.

2021 m. kovo 5 d. popiežius išvyko į Iraką, įgyvendindamas šventojo popiežiaus Jono Pauliaus II svajonę aplankyti Abraomo žemę – chaldėjų Urą. Ten jis susitiko su religiniais lyderiais, kad pasmerktų fundamentalistus.

„Mes, tikintieji, negalime tylėti, kai terorizmas piktnaudžiauja religija“. Popiežius Pranciškus taip pat susitiko su įtakingiausiu pasaulyje musulmonų šiitų lyderiu Ali al-Sistani, kuris jam pasakė, kad Irako krikščionys turi visas tas pačias teises kaip ir kiti piliečiai.

Mes, tikintieji, negalime tylėti, kai terorizmas piktnaudžiauja religija.

Popiežius buvo pastebimai sujaudintas lankydamasis Mosule, viename iš ISIS sugriautų miestų. „Brolystė yra stipresnė už brolžudystę. Viltis yra galingesnė už mirtį. Taika yra galingesnė už karą“, – kalbėjo Pranciškus.

Jis taip pat apsilankė Karakose, į kurį sugrįžo mažiau nei pusė krikščionių bendruomenės, iš pradžių pabėgusios iš miesto. Grįžęs į Romą, jis šventė Mišias, skirtas krikščionybės Filipinuose 500 – ųjų metų sukakčiai paminėti.

Popiežius taip pat priėmė keletą valstybinių vizitų. Jis džiaugėsi galėdamas susitikti su Portugalijos prezidentu Marcelo Rebelo de Sousa (Marcelo Rebelo de Suza) ir papasakoti jam apie savo kelionę į Iraką. „Kokia nuostabi kelionė, bet varginanti… Ir aš vis dar ne visiškai atsigavau“, – pasakojo jis.

Brolystė yra stipresnė už brolžudystę. Viltis yra galingesnė už mirtį. Taika yra galingesnė už karą.

Jis taip pat priėmė Ukrainos ministrą pirmininką Denisą Šmyhalį. Kovo mėnesį Vatikanas paskelbė pareiškimą, kuriame paaiškino, kodėl negalima palaiminti tos pačios lyties porų. „Tai nereiškia, kad jų neturime lydėti mes ir parapijų žmonės. Noriu primygtinai pabrėžti, kad niekas, niekas niekada neturi likti nuošalyje nuo Bažnyčios pastoracinės globos, meilės ir rūpesčio“, – teigė Pasauliečių, šeimos ir gyvybės dikasterijos prefektas Kevin Farrel (Kevinas Farrelis).

Dėl pasaulinės ekonominės krizės kovo mėnesį popiežius Pranciškus nusprendė 10 proc. sumažinti Romos kurijos kardinolų atlyginimus. Aukštųjų pareigūnų atlyginimai buvo sumažinti 8%, o Vatikane dirbančių kunigų ir vienuolių algos sumažėjo 3%.

Kovo mėnesį popiežius užbaigė malda už savižudžio sprogdintojo išpuolio Indonezijos katedroje, per kurį buvo sužeista 14 žmonių, aukas.

„Melskimės už visas smurto aukas, ypač už šio ryto išpuolio Indonezijoje, prie Makasaro katedros, aukas“, – meldėsi popiežius. Tuo metu apsaugos kamerų įrašai užfiksavo žiauraus išpuolio per Verbų sekmadienio mišias momentą.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

ATSAKYTI

Įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

REKOMENDUOJAME

Nijolės Sadūnaitės knyga
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte